De opmars van vloerverwarming  in de maatschappij is erg snel gegaan. Waar je enkele decennia terug niemand over vloerverwarming  hoorde, wil nu bijna iedereen ineens vloerverwarming  in huis – zo lijkt het althans. Dat is niet geheel onterecht. Vloerverwarming zorgt namelijk voor diverse voordelen die de – tot voor kort standaard – radiatoren niet hadden. Het is dus prima te begrijpen dat men kiest voor vloerverwarming boven radiatoren. Maar is dat wel een gerechtvaardigde keuze? Zijn er dan helemaal geen redenen meer om voor radiatoren te kiezen? We zetten enkele voor- en nadelen van vloerverwarming op een rijtje.

Langere tijd om op te warmen

Een groot nadeel van vloerverwarming is dat het langer de tijd nodig heeft om goed op te warmen. Radiatoren worden veel sneller warm, maar doordat de vloerverwarming echt in de vloer is geïntegreerd, duurt het langer voordat de woonruimte warm is geworden.

Hier staat echter wel weer een tweetal voordelen tegenover. Allereerst is het al vrij snel te voelen dat de vloer opwarmt. Aangezien de voeten het belangrijkst zijn voor het warmtegevoel van ons mensen, voelt een ruimte met vloerverwarming dus al snel behaaglijk. Daarnaast blijft de vloer ook weer heel lang warm nadat de vloerverwarming is uitgeschakeld.

Veel mensen laten de vloerverwarming dan ook de hele dag aan staan, zij het op een wat lagere temperatuur dan wanneer u thuis bent. Zeker wanneer u onregelmatige tijden thuis bent, is dit een ideale oplossing. Bent u echter op regelmatige tijden thuis, dan kunt u met een wat slimmere thermostaat heel goed een schema maken waarop de vloerverwarming wordt ingeschakeld zodat u nooit met een koude woning zit.

Besparing op stookkosten

Vloerverwarming blijkt tot 15 procent meer efficiënt te zijn dan stoken met ouderwetse radiatoren. Dat komt met name doordat de warmte in de kamer beter verdeeld wordt zodat er minder gestookt hoeft te worden om de kamer behaaglijk warm te krijgen.

buitenkraan afsluitenlekkende kraan Call Now Button