Heel vervelend, u heeft net doorgetrokken, maar uw wc stopt niet helemaal. Uw toilet blijft doorlopen. Dit is niet de bedoeling. Het kost namelijk veel onnodig water en verder zorgt het voor een storend geluid. In deze blog vertellen we u eerst mogelijke oorzaken en vervolgens een aantal stappen om het probleem van een doorlopend toilet op te lossen.

Oorzaken doorlopend toilet

Meestal is de oorzaak van een continu stromend toilet, de vlotter. De vlotter bevindt zich in de spoelbak en stijgt en daalt mee met het waterniveau. De vlotter is verbonden met de vlotterkraan. De vlotterkraan laat water in de spoelbak wanneer de vlotter aangeeft dat het waterniveau laag is en stopt als de vlotter aangeeft dat het waterreservoir vol zit. Het kan zo zijn dat de vlotter bijvoorbeeld vast komt te zitten, of door kalk en vuil niet meer naar behoren werkt. Hierdoor laat de vlotterkraan continu water in de spoelbak stromen. In dit geval blijft uw wc dan maar doorlopen.toilet blijft doorlopen

Wat te doen tegen een toilet dat blijft doorlopen?

Hieronder vindt u een aantal stappen die u zelf kunt uitvoeren om de oorzaak te achterhalen en het probleem direct op te lossen.

Stap 1: Schoonmaken waterreservoir

Begin allereerst met het schoonmaken van het waterreservoir. Gebruik bijvoorbeeld ontkalkingsmiddel en schoonmaakazijn gemixt met water. Laat dit bijvoorbeeld een nacht staan en spoel vervolgens een aantal keer door. Zo kunt u al het vastzittende kalk en vuil oplossen.

Stap 2: Bodemventiel en bodemklep nakijken

Het probleem kan ook veroorzaakt worden door een slecht afsluitend bodemventiel of -klep. Als een van deze onderdelen niet goed afgesloten is kan het water ook maar blijven stromen. Kijk even na of beide onderdelen goed zijn aangesloten en niet versleten zijn. Eventuele rubberen ringen bij de bodemklep of vlotterkraan zijn verslijtingsgevoelig, het kan helpen als u deze vervangt.

Stap 3: Schakel een vakkundige loodgieter in

Wanneer u zelf niet zo handig bent of het waterreservoir van uw toilet is ingebouwd kunt u altijd een loodgieter inschakelen. Een professionele loodgieter is vaak bekend met het probleem en weet binnen no time de oorzaak te vinden. Met het juiste gereedschap kan hij het vervolgens zo voor u oplossen. Hierna zal uw toilet weer als vanouds werken.

hoofdkraan water afsluiten Call Now Button