In de winter sluiten veel huishoudens de leidingen naar de buitenkranen af. Dit is belangrijk, om te voorkomen dat de leidingen bevriezen en als gevolg daarvan kunnen knappen! Er zijn ook situaties waarin het sluiten van leidingen naar de buitenkranen niet voldoende is. Denk bijvoorbeeld aan een renovatie van de badkamer of keuken. In dergelijke situaties wordt vaak besloten om de hoofdkraan af te sluiten. Het afsluiten van de hoofdkraan voorkomt dat er lekkages ontstaan tijdens de werkzaamheden.

Op deze pagina leest u meer over de hoofdkraan voor water afsluiten. Waar vindt u de hoofdkraan? Hoe kunt u deze sluiten? In dit artikel proberen we u antwoord te geven op dergelijke vragen.

Tips voor het afsluiten van de hoofdkraan

De hoofdkraan voor water afsluiten is eigenlijk heel eenvoudig! Vaak vindt u de hoofdkraan onder de gootsteen in uw keuken, of bijvoorbeeld in de meterkast. De exacte locatie is afhankelijk van het type woning dat u heeft. Bij een appartement bevindt de hoofdkraan zich vaak in de keuken, daar waar dit bij reguliere woningen vaak de meterkast is. U herkent de hoofdkraan aan de watermeter die zich vaak rond de hoofdkraan bevindt. In de meeste gevallen is de hoofdkraan voorzien van een blauwe hendel.

Hoofdkraan afsluiten in huis

U kunt de hendel van de hoofdkraan de andere kant op draaien om deze te sluiten. Het is sterk aan te raden om alle kranen in huis nog even kort open te zetten na het afsluiten van de hoofdkraan. Zo weet u zeker dat er geen water in de leidingen achterblijft, welke een lekkage zouden kunnen veroorzaken. Als u de hoofdkraan voor langere tijd sluit, is het belangrijk de kranen ook na het openen van de hoofdkraan een tijdje open te laten staan.

Verder doet u er verstandig aan de leidingen na het afsluiten van de hoofdkraan te ontluchten. De kans is groot, dat er tijdens de werkzaamheden lucht in de waterleidingen is gekomen. Dit kan het rendement van bijvoorbeeld de CV-ketel verslechteren.

Hulp bij het afsluiten

Kunt u de hoofdkraan in huis niet direct vinden? Wenst u hulp bij het sluiten van de hoofdkraan voor water in huis? Neem contact op met onze loodgieter in Den Bosch. Deze kan de hoofdkraan direct voor u sluiten, zodat u aan de slag kunt met de uit te voeren werkzaamheden binnen uw woning. Ook wanneer er zich problemen rond de hoofdkraan voordoen, zoals een lekkage, kunt u op de hulp van onze loodgieter rekenen.

toilet blijft doorlopen Call Now Button