Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ geven we enkele tips om lekkages zo goed als mogelijk te voorkomen. Natuurlijk zijn lekkages nooit voor de volle honderd procent te voorkomen, maar je kunt het ergste al voorkomen door enkele simpele tips in acht te nemen.

1. Bewaar geen waardevolle spullen nabij waterleidingenLekkage

Oude schoolspullen van vroeger naast een radiator, documenten van de woning op zolder in een doos naast de wasmachine, enzovoorts: doe het niet. Wanneer de radiator gaat lekken of de wasmachine onverwachts water verliest, is de kans groot dat de documenten onherstelbaar beschadigen en dus weggegooid kunnen worden. Papier wordt onleesbaar en gaat helemaal stuk als het echt nat wordt.

2. Laat het dak op tijd nakijken

Veel lekkages gebeuren door achterstallig onderhoud aan het dak. Laat het dak eens in de zoveel jaren nakijken en controleren op gebreken. Een dak heeft nu eenmaal niet het eeuwige leven. Hierop bezuinigen zou verkeerde zuinigheid zijn, en kan je in het geval van lekkage duur komen te staan.

3. Zorg dat je weet waar de hoofdkraan zich bevindt

Als er dan onverhoopt toch een lekkage optreedt, zorg dan in ieder geval dat je weet waar de hoofdkraan zich bevindt en, ook niet onbelangrijk, dat deze goed te bereiken is. Zo kun je de schade in geval van lekkage zo goed als mogelijk beperken, en zit je dus niet per definitie met een grote kostenpost. Het is een kleine moeite die veel voordeel kan opleveren.